Διατροφή και HIV


Από τα άρθρα της Διαιτολόγου Βαλεντίνα Δερμιτζάκη σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με HIV. Από την στιγμή εγκατάστασης της μόλυνσης, συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα τόσο από την ίδια την ασθένεια αλλά και από τις φαρμακευτικές αγωγές που προσλαμβάνει ο ασθενής. Οι πιο συνήθεις αλλαγές είναι η απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας, η λιποδυστροφία και η ευπάθεια σε λοιμώξεις. Η ναυτία, οι έμετοι, η διάρροια, η μειωμένη όρεξη, τα στοματικά έλκη και τα προβλήματα κατάποσης αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα στην καθημερινότητα των οροθετικών ασθενών.

 

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με την Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (Deutsche Gesellschaft fur Ernaehrung-DGE) ασυμπτωματικοί ασθενείς που είναι σε καλή διατροφική κατάσταση παρουσιάζουν καθυστερημένα συμπτώματα εκδήλωσης της νόσου απ’ ότι ασθενείς με υποθρεψία. Γι’ αυτό το λόγο η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση είναι απαραίτητη στα διάφορα στάδια της νόσου. Οι βασικές διαιτητικές οδηγίες για ασθενείς με HIV είναι οι εξής:

- Καταναλώνετε όσο πιο συχνά μπορείτε ψάρι, άπαχο κρέας, κοτόπουλο, αυγά.

- Συνδυάστε όλες τις ομάδες τροφίμων στα γεύματά σας (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες).

- Φροντίστε να ενυδατώνεστε καλά (1,5-2 λίτρα / ημέρα – κατά προτίμηση νερό).

- Καταναλώνετε μικρά σνακ ανάμεσα στα γεύματα όπως ξηροί καρποί, φρούτα, γιαούρτι και μικρά σαντουϊτσάκια.

- Συμπληρώστε (και μην αντικαταστήσετε) την διατροφή σας με γλυκά.

 

Κατά την εξέλιξη όμως της νόσου οι ασθενείς με HIV έρχονται αντιμέτωποι με πιο εξειδικευμένα συμπτώματα  που μερικές φορές αποτελούν παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής . Ακολουθούν οδηγίες ανά κατηγορία συμπτωμάτων.

 

Διάρροια

- Αποφεύγετε το αχλάδι, τα δαμάσκηνα και τα σύκα.

- Αποφεύγετε τις λιπαρές τροφές.

- Περιορίστε την κατανάλωση προϊόντων με καφεΐνη.

- Περιορίστε για μικρό χρονικό διάστημα την κατανάλωση γάλακτος.

- Μασάτε αργά την τροφή σας.

- Φροντίστε να ενυδατώνεστε καλά.

 

Ναυτία και έμετοι

- Καταναλώνετε μικρότερα γεύματα ανά 2 ώρες.

- Αποφεύγετε λιπαρές και πικάντικες τροφές ή τρόφιμα με έντονη οσμή.

- Προτιμάτε κρύες παρά ζεστές τροφές.

- Να ξεκουράζεστε μετά τα γεύματα αλλά να μην ξαπλώνετε.

- Ρωτήστε τον θεράπων γιατρό για φάρμακα κατά της ναυτίας.

 

Μειωμένη όρεξη

- Τρώτε μικρότερα γεύματα αλλά πιο συχνά (ανά 2 ώρες).

- Καταναλώνετε τροφές που συνήθως προτιμούσατε στο παρελθόν.

- Γευματίζετε με φίλους ή συγγενείς.

- Κάντε τα γεύματά σας όσο πιο ελκυστικά μπορείτε.

 

Στοματικά έλκη και προβλήματα κατάποσης

- Αποφεύγετε ωμά λαχανικά. Προτιμήστε τα μαγειρεμένα (βραστά, ψητά, στον ατμό).

- Επιλέξτε μαλακά φρούτα όπως μπανάνα ή κομπόστες φρούτων.

- Αποφεύγετε τρόφιμα με όξινη γεύση όπως πορτοκάλι, λεμόνι και ντομάτα.

- Πολτοποιήστε σκληρές τροφές στο μπλέντερ και προσθέστε γιαούρτι αν επιθυμείτε.

 

Όπως προαναφέρθηκε η διαιτητική παρέμβαση επιβάλλεται να είναι εξατομικευμένη λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων του ασθενούς στα διάφορα στάδια εκδήλωσης της νόσου. Οι οδηγίες που προαναφέρθηκαν είναι γενικές και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επ’ ουδενί την διαιτητική παρέμβαση ενός ειδικού διατροφολόγου.

25/06/2013 www.e-charity.gr


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα