Μπλιάχ! Δεν μ’ αρέσει...δεν το τρώω!


Από τα άρθρα της Διαιτολόγου Βαλεντίνα Δερμιτζάκη σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Πολλές φορές είναι δύσκολο αλλά και πολύ μεγάλη πρόκληση να πείσεις έναπαιδί να δοκιμάσει «κάτι καινούργιο» ή ακόμα και να φάει. Κάθε παιδί είναιδιαφορετικό,έχει διαφορετική προσωπικότητα, ιδιοσυγκρασία και κατ’ επέκταση συμπεριφορά καιαντίδραση. Η υπομονή και επιμονή είναι το κλειδί της επιτυχίας.

 

Λίγεςσυμβουλές όταν η μέθοδος «αεροπλανάκι» πλέον δεν πιάνει:

 

- Το ξέρατεότι ένα παιδί χρειάζεται να έρθει σε επαφή έως και 12 φορές με ένα τρόφιμο μέχρινα θελήσει να το δοκιμάσει? Ενθαρύνετε τα παιδιά σας να βάλουν στο πιάτο τουςμικρή ποσότητα λαχανικών ακόμα και αν δεν θέλουν να τα φάνε. Χωρίς όμωςπαραπέρα σχόλια και μορφασμούς!

 

- Μην αναστατώνεστεόταν δεν θέλουν να φάνε! Είναι φυσιολογικό να απορρίπτουν εξαρχής ένακαινούργιο τρόφιμο. Σερβίρετε ξανά αυτό το τρόφιμο μετά απο μερικέςεβδομάδες. 

 

- Προσπαθήστενα του προσφέρετε ένα κομμάτι από ένα υγιεινό τρόφιμο που δεν θέλει να φάει. Αναρνηθεί μην απογοητεύεστε και τα παρατάτε. Εμφανίστε στο πιάτο του τοσυγκεκριμένο τρόφιμο μετά απο μερικές μέρες ξανά.

 

- Τα παιδιάαποδέχονται πολύ πιο εύκολα ένα τρόφιμο όταν απο πριν έχουν μάθει κάτι γι’αυτό όπωςιστορία, προέλευση, θρεπτικά συστατικά κλπ.

 

- Προτείνετεένα μόνο καινούργιο τρόφιμο τη φορά. Συνδυάστε το με ένα τρόφιμο που αγαπάεικαι προτιμάει.

 

- Αποφύγετενα τσιμπολογούν κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Αν δεν πινάνε αρκετά την ώρατου γεύματος είναι πιθανότερο να μην δοκιμάσουν καινούργιες τροφές.

 

- Στολίστε ταπιατάκια τους! Τα λαχανικά μπορούν στο πιάτο να σχηματίζουν μια χαμογελαστήφατσούλα.

 

- «Αν φας ταλαχανικά σου, θα μπορέσεις να φας επιδόρπιο!». Μην τα δωροδοκείτε. Έρευνεςέδειξαν ότι η δωροδοκία στα παιδιά δεν οδηγεί μακροπρόθεσμα σε υγιεινέςδιατροφικές προτιμήσεις.

 

- Για ταακόμα πιο δύσκολα παιδιά που απορρίπτουν όλα τα λαχανικά. Πολτοποιήστε καικρύψτε τα στα αγαπημένα τους φαγητά όπως στα κεφτεδάκια, σε σούπες, σεμαγειρευτά ή στα μακαρόνια.

 

- Ζητήστε,όταν έχετε χρόνο, να επιλέγουν μόνα τους τα λαχανικά και τα φρούτα στονμανάβη.  Επίσης αφήστε τα να βοηθούν στηνπροετοιμασία των γευμάτων πλένοντας π.χ. τις ντομάτες.

 

- Μηναπογοητεύεστε. Να έχετε πολύ υπομονή και μην σταματάτε την προσπάθεια. Δενυπάρχουν μαγικές λύσεις γιατί τα παιδιά. Όπως και εμείς οι ενήλικες έτσι και τοκάθε παδί έχει διαφορετική προσωπικότητα, διαφορετικές αντοχές και όρια,διαφορετική διάθεση και ούτω καθεξής.  Μεάλλα λόγια...ότι «δουλέυει» σε ένα παιδί δεν «πιάνει» απαραίτητα σε ένα άλλο!

15/01/2013 www.e-charity.gr Κατεβάστε το PDF pdf


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα